Dnes je streda 14. augusta 2024, meniny má Mojmír, zajtra Marcela.

Za 3 litre použitého kuchynského oleja dostanete liter nového

Za 3 litre použitého kuchynského oleja (použité kuchynské oleje a tuky z vyprážania a fritovania), ktorý musí byť v uzatvorených plastových fľašiach alebo bandaske, dostane obyvateľ obce liter nového rastlinného oleja.

Olej je potrebné priniesť počas úradných hodín na Obecný úrad Horné Orešany.

Vylievanie použitých kuchynských olejov a tukov do kanalizácie spôsobuje nielen problémy v kanalizácii, ktorú upchávajú, no takisto majú na svedomí aj znečisťovanie vody a pôdy.

Zber použitých jedlých olejov z domácností je zavedený v systéme triedeného zberu v našej obci spolu so spoločnosťou BIOwaste už od roku 2015.

Podľa zákona sa použitý olej nesmie vylievať do kanalizácie a musí sa odovzdávať osobám na to povereným. Olej sa s vodou nezmieša, pláva na hladine a na chladnej vode stuhne. Takáto hmota potom upcháva kanalizácie a výrazne páchne. Použitý rastlinný olej vyliaty do kanalizácie môže vážne narušiť aj biologické čistenie v čističkách odpadových vôd.

Prepálený olej je surovina, ktorá sa dá použiť na výrobu biopaliva alebo elektrickej energie.

Naším cieľom je minimalizovať dopad na životné prostredie, podporiť recykláciu a znížiť tak aj náklady na zvoz a spracovanie komunálneho odpadu.

ĎAKUJEME, ŽE SEPARUJETE ODPAD!

Ďalšie aktuality